Тони Зетова: В ЦСКА работим, за да изградим стабилни основи

Легендата на ЦСКА, българския и световния волейбол – Антонина Зетова говори пред клубния сайт след края на първия полусезон в женското ни първенство. Като част от треньорския щаб на тима тя коментира ситуацията в отбора. Също така взе отношение и по темата с ДЮШ, след като през лятото стана отговорник в женското направление.

 

Г-жо Зетова, как ви се стори представянето на ЦСКА през първата част от сезона и доволни ли сте от изявите на момичетата?

– На първо време трябва да кажем, че второ място във временното класиране е резултат, който е по-добър спрямо миналата година. Но истината е, че полусезонът бе много тежък за нас, защото имахме, и продължаваме да имаме, момичета, които се възстановяват от контузии. Липсват ни много основни състезателки, работим предимно с младите момичета, които са дебютантки. Седем момичета от отбора на кадетките са при нас в момента. Така че ни беше много тежко. И като планиране, защото момичетата играят по три мача на седмица, а трябва и време за възстановяване. Наистина беше труден сезон, надявам се през втория да сме в пълен състав, да имаме по-добър тренировъчен ритъм и да започнем да надграждаме.

Може ли да се каже, че отборът дори е постигнал повече, на база съпътстващите проблеми?

– Да, така е. Александра Съйкова се включи в последните два мача. Имаме състав, изграден от родени през 2006 и 2007 година, идващи от школата и на тях се падна отговорността да изнесат важни мачове, като тези с Левски и Марица. Разбира се, в това няма и нищо лошо, защото е инвестиция за бъдещето.

Това показва и че школата работи добре…

– Опитваме се, доколкото можем. Това е много кратък период, те са много млади все още, първа година им е в женския отбор. От по-опитните ни състезателки, като Даша (Иванова), Моника (Тодорова), (Александра) Костадинова и (Александра) Съйкова, само две от тях бяха на линия. Александра Костадинова се възстановява от контузията в кръста от миналата година, дано се включи по-активно от януари. Тогава ще имаме и по-здрава основа на отбора. Хубавото е, че тези млади момичета получиха бойно кръщение във важни мачове. И второто място е положително за нас.

Може ли да се очаква да видим още по-силен ЦСКА, след тази пауза в първенството?

– Смятам, че да. Макар че паузата е малко по-дълга, но ще имаме време да поработим върху неща, които останаха на заден план. Момичетата играеха в основен състав, а и мачове при кадетки, събираха им се по три срещи в три поредни дни, трябваше и почивка да им се дава. Радваме се, че от тази седмица имаме повече време за подготовка и нормален тренировъчен ритъм.

Доволна ли сте от работата, която се върши в школата?

– Опитвам се да помагам с каквото мога, защото ангажиментите реално са много. Вижда се, че има напредък, чисто и организационно, но си иска време и доста работа.

Наближава Коледа, ще си пожелаете ли да видите ЦСКА дори на първо място през пролетта?

– Аз лично имам желание да видя отборът да играе хубав волейбол, за мен това е много важно. Да имаме стабилни основи, а това е най-трудното за изграждане. Ако го направим, ще имаме много повече поводи за радост. Победите се градят на база тренировките и капацитетът, който имаш. После вече не се знае какво ще стане. Искам да виждам напредък в момичетата, във всяка една поотделно и отборно да виждаме по-добра игра. Дали това ще бъде достатъчно, зависи и от конкурентите. Смятам, че е много важно, понеже имаме млади състезателки, те да напредват и в края на сезона да ги видим малко по-израстнали, спрямо това, което са започнали.

Scroll to Top