Тодор Костов: Радвам се, че отново правя това, което обичам

След близо година извън терените, Тодор Костов отново е в игра за ЦСКА. Централният блокировач преодоля тежка контузия на коляното, но показа воля и характер и се възстанови, за да радва феновете на волейбола с изявите си. След двете поредни победи на „армейците“, той говори пред официалния сайт на ЦСКА за преживяното и дългоочакваното завръщане на полето.

 

След година пауза, тежка травма, как преживя този тежък период?

– Много се радвам, че отново съм на полето и мога да правя това, което толкова обичам – да играя волейбол. Чувах от доста мои приятели и колеги, които са минали през подобни контузии, че е трудно да се върнеш, както физически, така и психически. Защото подсъзнателно се пазиш до някаква степен и не си уверен, че може да си пак на същото ниво. Но с всяка изминала седмица, контроли и срещи, се убеждавам, че мога да достигна същото ниво, каквото бе преди контузията.

Може ли дори да се каже, че психиката става по-силна след такъв период?

– Определено, да. Ако успееш да преминеш през този начален стрес, така си каляваш психиката и ставаш дори по-силен.

Каква бе емоцията у теб преди първия мач с Добруджа 07?

– Бях много развълнуван. Нямах търпение да изляза и да играя, особено в домакински мач, в нашата зала, в която имаше и доста фенове. Много ми е приятно пред тях и ми липсваше като емоция. Една година без официален мач е много дълго време, а за мен да играя волейбол е страхотно усещане. Много се радвам, че успях да се върна, да играя и да се забавлявам.

От ЦСКА също показаха през този период, че не са загубили вяра в теб. Доколко това ти помогна допълнително като мотивация?

– Много е важно в такава тежка ситуация да усетиш наистина подкрепата на клуба. След такава тежка операция, дълго възстановяване, човек минава през различни периоди и реално ЦСКА бе до мен през цялото време. Дадоха ми спокойствието, за да мисля само за възстановяването си. Бяха зад мен във всичко, за което благодаря на хората в клуба.

Как ти се видя отстрани отбора, през тази една година?

– Имахме своите шансове да влезем в четворката, но ги изпуснахме буквално за един гейм. Беше ми тежка да гледам отстрани, защото не мога да допринеса с нищо за победата. Но това го има в спорта. Толкова години бях без такива проблеми, но се случи и с мен. Този период, от една година, си го осмислих като почивка от волейбола, да се възстановя напълно. Гледах да не го превръщам в негативен нюанс, защото това нямаше как да ми помогне. Смятам, че се справих добре. Но ето, че се върнах и помагам с каквото мога.

Какво е мнението ти сега за тима, в сравнение и с миналата година?

– Отборът е много добре структуриран. На повечето постове има опитни играчи, върнахме се аз, Влади Станков, Димитър Димитров, момчета от школата, които излизаме всеки мач за победа. Единствената неприятна ситуация сега е контузията на Иван Колев, която ще повлияе и на отбора. Пожелавам му успех с възстановяването, защото знам колко е тежко. Но имаме шансове да направим доста добро класиране и на никой няма да му е лесно срещу нас. Опит и младост сме съчетали, така че ще покажем добри игри през сезона.

Започнахте с две чисти победи, преодоляхте и кризисен момент във втория гейм във Варна…

– Да, имаше по-тежък период във втория гейм, но отборът е опитен и знае как да се справя в такива ситуации. Опитът е нещо, което е безценно в определени ситуации. За мен това и колективът ще бъдат в основата на добрите ни игри. Ние сме наистина сплотен отбор, а в трудните моменти това е от огромно значение. Колективът е движещата сила, а всеки от нас се раздава за отбора.

Какво би казал на феновете на ЦСКА?

– Бих ги помолил да ни подкрепят във всеки един мач. Ние ще направим всичко възможно да ги радваме с добри игри и победи на терена. Заедно да се забавляваме във всеки мач.

Scroll to Top