Симеон Симеонов: В ЦСКА градим шампионски манталитет

Симеон Симеонов е един от двигателите в славната школа на ЦСКА. 40-годишният специалист от Перник има не леката задача да отговаря за отбора на юноши старша възраст при „червените”, като именно в неговите ръце стои последният етап от изграждането на талантите на клуба преди преминаването им при мъжете. Той говори в тази връзка за сайта на ЦСКА.

 

Г-н Симеонов, как върви работата в школата, особено след възможността част от децата да тренират и в нова зала?

– Работата както обикновено ври и кипи. Всички треньори от школата работят на макс. Да, има промени относно тренировъчния процес по възрасти. Старша възраст тренираме в зала „Васил Симов” друга част от колегите тренират в новата зала. И мога да кажа в доста добри условия. Става въпрос за зала WINbet Sport, която е перфектна за тренировъчна дейност при подрастващи възрасти. Там тренират отборите на прекадети, кадети, прекадетки, кадетки и подготвителните групи. Ние променихме и часовете за подрастващите групи. Те тренират предимно вечерта. За нас е един плюс, голяма част от децата по това време са по-свободни. Тази година мисля, че има повече записани деца, спрямо предишни, което за нас е много важно.

Смятате ли, че така ще се изградят по-лесно бъдещите шампиони?

– Надявам се, защото когато има повече деца, определено един треньор може да си направи по-качествен отбор. Да избере най-доброто. Да може да селектира един по-качествен отбор от най-малките възрастови групи. Защото според мен от там се тръгва. От там е най-важно да се започне качествено, за да може нагоре отборите да са комплектовани добре. Важно е да гоним успехи. Да изграждаме нови таланти, които да подаваме към по-горните възрасти и след това жени и мъже, както разбира се и националните отбори.

През годините ЦСКА се е утвърдил, като един от основните отбори захранващи националните състави – мъже и жени. Тази година какво да очакваме от вас като резултати и като нови имена?

– Всяка една година определено работим върху селекцията. Опитваме се да привличаме талантливи деца. Дали са от провинцията или от София това за нас е важно. Ние трябва да се развиваме. Аз очаквам лично, понеже водя старша възраст, миналата година завършихме на трето място в държавното първенство, сега трябва да надградим. Дай Боже да се борим за шампионска титла. Това което ни отива. ЦСКА винаги се с е стремял към едно и то е първото място. Не случайно тук се гради шампионски манталитет от най-ранна възраст.

Освен амбицията за първото място има и друга – максимален брой от момчетата да пробият и при мъжете. Колко от тях са готови вече?

– Тази година, определено има няколко момчета, които тренират с мъжкия отбор. Има и момчета, които направиха и дебют. Определено има качествени състезатели, които могат да се борят за мястото си там. И дано имат късмет да се докажат. Защото едно е да попаднеш, друго е вече да се докажеш та, за да може да растеш като състезател. Имаме четири, пет момчета, които тренират и с мъжкия отбор, освен със старша възраст. Единият даже е и титуляр Георги Татаров

Той успява ли да съчетае заниманията с вас и при мъжете?

– Той си е основно с мъжете, но когато  има мачове и разбира се, не е много натоварена програмата на мъжкия отбор, взима участие и със старша възраст. Надявам се по-нататък, когато приключат вече мачовете на мъжкия отбор, да се включи активно и при нас, защото ще ни помогне много в реализация на целта – спечелване на титлата.

Как ви се струва конкуренцията?

– Относно конкуренцията определено има няколко отбора, които са с доста изравнени сили. Така беше и миналата година, имаше четири, пет отбора, които се бореха за челните позиции. „Левски” миналата година бяха безапелационни. Сега обаче вярвам, че ние можем да се борим за първото място. Надявам се всички да са здрави. Да тренират здраво през годината, за да може накрая да дойдат и резултатите.

А относно лоялността на конкуренцията?

– Ние си гледаме нашата работа. Какво се случва в нашия клуб. Честно казано не искам да се задълбочавам в другите. Гледаме това, с което разполагаме и се опитваме да надграждаме всяка година. Да привличаме нови състезатели, за да може да сме на местата, които ни удовлетворяват.

С подкрепата на новия спонсор Sunotec това по-лесно ли се случва?

– Разбира се. С тяхна подкрепа ние успяхме да привлечем няколко деца, които според мен са талантливи. Те са още малки, но се надявам да израстват. Лично според мен имат безспорните качества да растат нагоре, да бъдат в мъжкия отбор. Тази година е доста по-различна. Доста по-спокойна заради помощта, която имаме. Подкрепата на спонсора Sunotec се надявам да продължи и да остане дълги години, за да може винаги да сме конкурентни на останалите отбори.

Scroll to Top