Перла от Египет в селекцията на ЦСКА

ЦСКА направи нов трансферен удар в селекцията си за предстоящия сезон в Суперлигата. Имаме удоволствието да съобщим, че за нашия клуб ще се подвизава един от най-известните и обичани волейболисти в Египет – Реда Хайкал. Той е на 30 години, висок е 198 см и играе като диагонал. Става шампион на Румъния с Томис Констанца през 2013-а. Освен това е клубен шампион на Африка с родния си Замалек (2012), както и трикратен №1 на Египет през 2015, 2016 и 2021-а. Дълги години е част и от националния отбор. Ето какво каза Хайкал за трансфера си в ЦСКА.

Г-н Хайкал, добре дошли в България. Какви са първите ви впечатления?

– Благодаря ви. Всички тук са много мили, отнасят се много добре с мен. Правят всичко, за да се чувствам комфортно. Чувствам се наистина много добре. Впечатленията ми са прекрасни и всъщност се чувствам по-добре, отколкото очаквах. Бил съм в Източна Европа и преди, но нямам много добри спомени.

С какви очаквания пристигнахте, както за живота тук, така и за отбора?

– В първите дни ми беше малко странно, защото не съм живял в България. Идвал съм няколко пъти с националния отбор на Египет и знаех какво да очаквам, но бях притеснен как ще се адаптирам, дали ще е бързо, не само към живота тук, но и към отбора. Не знаех какво точно да очаквам. Знам, че ЦСКА е голямо име и голям отбор, но наистина нямах големи очаквания. Всъщност обаче всичко се случи много лесно и бързо. Мисля, че се адаптирах гладко. Хората са много мили и не се правят на такива, а наистина са мили.

Какво знаехте за ЦСКА?

– Че това е най-големият клуб в България. Всяка една държава има гранд и това е ЦСКА за България. Знаех, че през миналия сезон отборът е имал финансови проблеми и това се е отразило на резултатите, но сега е различно. Затова дойдох тук с ентусиазъм и желание да опитаме да стигнем максимално далеч. Да поставим ЦСКА обратно на водещите позиции.

Смятате ли, че това ще бъде важна стъпка за вас, в кариерата ви?

– Би могло, ако успея да помогна на клуба. За мен това е важно. Искам да се чувствам полезен, а не просто да вземам заплата.

Какво смятате за съотборниците си?

– Всъщност това са много готини момчета. Бързо станахме приятели, защото се опитват да ми помогнат да се адаптираме. Ще направим добра смесица между опитни волейболисти и млади такива, което е много хубаво. Надявам се, че ще успеем да им помогнем да израснат. Ще се справим.

Ще успее ли ЦСКА да стигне до финалите?

– Не мога да кажа, защото не знам много за останалите отбори. Играхме контрола срещу шампиона Хебър, като направихме доста здрав мач, без да имаме почти никакъв опит заедно, като отбор. Те от своя страна знам, че тренират повече от месец, играли са доста контроли. Бяхме много близо до тях, като резултат, което е добра предпоставка. Не сме далеч от тях. Имаме добри волейболисти, които тепърва ще растат и съм оптимист, че може да се справим. Важно е да мислим стъпка по стъпка и да растем. Този сезон може да е наистина хубав за ЦСКА.

Познавате и Милош Терзич, с когото ще сте съотборници в ЦСКА.

– Да, доста добре, защото сме играли много пъти един срещу друг с националните отбори. Вярвам, че ще направим добра химия, за да помогнем на ЦСКА.

Вие сте доста популярен в Египет. Какво казаха там, когато разбраха, че поемате към България?

– Честно казано бяха много изненадани. Не вярваха, че е възможно да напусна Египет. Но аз имах усещането, че имам нужда от промяна. Станахме шампиони там и исках да опитам нещо различно. И на мен ми бе трудно да взема такова решение. Но за тях бе истински шок. Вярвам обаче, че решението ми е правилно и ще постигна успех тук, в България.

Научихте ли малко български вече?

– Да, в рамките на краткото време, което съм тук, успях да науча няколко думи, но все още не съм готов да проговоря. Скоро и това ще стане, обещавам.

 

Scroll to Top